Efteling Jokie

Wie Carnaval Festival zegt, denkt spontaan aan Jokie. Jokie werd geboren in 1984 en gecreëerd door Joop Geesink. Zijn volledige naam is eigenlijk Jokie de Prrretneus. Je kan het leuke figuurtje herkennen aan z’n ronde hood en lichaam in een rood narrenkostuum en z’n rode grote ronde neus. Sinds 1984 kan je Jokie overal terugvinden in de fijnste attractie van de Efteling: Carnaval Festival. Begin jaren ’80 was hij zelfs even onofficieel de mascotte van de Efteling, naast Pardoes natuurlijk. Eind jaren ’90 verdween Jokie even naar de achtergrond door de komst van Loeki de Leeuw, maar sinds 2012 staat dit fijne personage opnieuw in de spotlights. Hij kreeg een eigen televisieserie, boekenreeks en souvenirlijn en kreeg een nieuwe beste vriend, Jet.

Bekijk hier alles over Jokie en de Efteling >>

Meer:

Filmpjes over Jokie en Jet kunnen bekeken worden op Youtube o.a., een voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=67v7rBPr-MI

Jokie in het park

Efteling Jokie
Bron: https://www.efteling.com/nl/park/shows/jokie-en-jet

Je kan Jokie vooral bewonderen in Carnaval Festival, waar hij in bijna alle landen vertegenwoordigd is. In de beginjaren zag hij er heel anders uit dan de Jokies die je sinds 2012 kan bewonderen in de attractie. In 1984 was er ook nog geen sprake van Jet, het paarse vogeltje en beste vriend van Jokie.

Ook buiten Carnaval Festival kan je de vrolijke nar terugvinden. Zo zie je hem terug aan de luchtballon, Het Valies en op de windschermen van Panorama.

Jokie, de kinderfiguur

Vandaag is Jokie een echt merk geworden voor kinderen tussen 0 en 3 jaar met een eigen merchandisinglijn voor het baby’s en kinderen. Daarnaast heeft het populaire figuurtje ook een eigen tv-serie gekregen waarin Jokie en Jet elke keer een ander land bezoeken. Op deze serie is er ook een boekenreeks gelanceerd.

Wist je dat…

  • Jokie een personage is uit “Flappie de Clown in Sprookjesland”?
  • de nar de mascotte is van de Mini Efteling?
  • Carnaval Festival oorspronkelijk de enige miniatuurattractie was in de Efteling?

In welk land ga jij het liefst op bezoek in Carnaval Festival?

Plaats een reactie