Efteling Halve Maen

Als je een beetje van spanning houdt, dan is de attractie Halve Maen in de Efteling echt wat voor jou! Deze schipschommel werd in het leven geroepen om de jeugd met een oudere leeftijd naar het attractiepark toe te trekken. De Halve Maen is vernoemd naar het gelijknamige VOC-schip dat onder leiding van kapitein Henry Hudson vanaf Texel via het westen vertrok naar Indiƫ. In 1609 voerde het schip de rivier in die nu de huidige haven van New York en New Jersey is.

Bekijk hier alles over de Halve Maen in de Efteling >>

Meer:

Halve Maen in de Efteling

Efteling Halve Maen
Bron: https://www.efteling.com/nl/park/attracties/halve-maen

De Halve Maen werd in 1982 geopend in de Efteling en was een van de wildere attracties die destijds werden gebouwd. De bouw van deze schipschommel kostte toen 3 miljoen gulden. De Halve Maen heeft een hoogte van 20 meter en een lengte van 27 meter. De schipschommel in actie bereikt een uitzwaai van 25 meter en een snelheid van 54 km/u.

Er kunnen 85 mensen plaatsnemen per rit en een rit duurt tussen de 2 en 3 minuten. De tijdsduur van een rit verschilt omdat de Halve Maen 2 standen kan aannemen. Als het regent en nat is, wordt er gekozen voor een langere rit met meer slagen omdat de grip tussen het schip en de aandrijving verminderd is en het dus langer duurt voordat het schip hoogte bereikt. Sinds 1988 is de Halve Maen recordhouder van de grootste schipschommel in Europa en dit staat ook genoteerd in de Guinness Book of Records.

De gevelrij achter de Halve Maen

Achter de Halve Maen is een gevelrij te zien in Oud-Hollandse stijl. Het eerste huisje heet Taveerne d’Ouwe Liefde en zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit een bordeel. Daarnaast is een naamloos pakhuis te vinden en het derde huisje heeft een klokgevel en draagt de naam De Huys Duynder Visser. Deze naam zie je trouwens ook terug in een echt pand in de Leidsestraat 24 te Amsterdam en waarschijnlijk heeft ontwerper Ton van de Ven daar zijn inspiratie vandaan gehaald. De gevelrij eindigt met een pakhuis met 1570 als opschrift.

Review de Halve Maen.

Wil je je mening geven over deze attractie? Laat dit dan hieronder weten.

Plaats een reactie