Efteling Pegasus

Pegasus: is de eerste houten achtbaan van Nederland.
Pegasus was een achtbaan in het attractiepark de Efteling. Oorspronkelijk was Pegasus één van de eerste houten achtbanen in Europa en de allereerste in de Benelux. Er reden twee houten treintjes op het traject en elk treintje had vijf karretjes, waarin twee personen per karretje konden plaatsnemen. De gehele baan van Pegasus was 492 meter lang en een ritje in deze attractie duurde nog geen twee minuten. De attractie had een maximumsnelheid van 55 kilometer per uur, waarbij de bezoekers een hoogste daling ervoeren van ruim 12 meter. In totaal ging de attractie vooral op en neer: in het gehele traject waren slechts vier bochten te vinden.

Bekijk hier alles over Pegasus >>

Meer:

Ontwerp en geschiedenis van Pegasus.

Efteling Pegasus
Bron: https://www.efteling.com/nl/park/attracties/joris-en-de-draak

De naam Pegasus komt uit de Griekse mythologie en betreft het paard met vleugels wat deze naam draagt. Griekse mythologie was echter niet het thema van deze attractie. De attractie had namelijk niet echt een thema. Wel was het jaarthema van het bouwjaar van de Pegasus (1991) ‘de jaren vijftig’.

Qua thema kwam Pegasus hier nog het meeste bij in de buurt. Zo was er bijvoorbeeld op het perron jaren vijftig rockmuziek te horen. De attractie zelf was echter niet bijzonder of rijkelijk gedecoreerd. De baan zelf was voornamelijk houtkleur en de karretjes waren groen en weinig versierd.

Einde van Pegasus en sloop van de attractie

Zoals gezegd was Pegasus in 1991 de eerste Nederlandse houten achtbaan en was hiermee een primeur voor de Efteling. De baan was echter niet heel spannend of bijzonder en was bijvoorbeeld ook geschikt voor kinderen. Dit terwijl concurrenten van de Efteling vanaf de eeuwwisseling steeds grotere en meer bijzondere achtbanen bouwden. Daarnaast was het vrij duur om de attractie te onderhouden. En bezoekers vonden de laatste bocht in het traject te snel gaan. Al met al was besloten om Pegasus niet aan te passen, en in 2009 heeft men besloten de attractie geheel te slopen.

1 gedachte over “Efteling Pegasus”

Plaats een reactie