Efteling Lange Jan

Een van de bekendste attracties van de Efteling moet wel de Lange Jan zijn! Dit sprookjesfiguur komt oorspronkelijk uit een verhaal van de Gebroeders Grimm, genaamd De zes dienaren. Lange Jan is een mascotte van de Efteling, dus als je een aandenken koopt van dit attractiepark, dan is de kans groot dat Lange Jan erop staat.

Bekijk hier alles over Lange Jan >>

Meer:

De zes dienaren.

Efteling Lange Jan
Bron: https://www.efteling.com/nl/park/attracties/sprookjesbos/de-zes-dienaren

De Gebroeders Grimm schreven en tekenden in 1815 het sprookje De zes dienaren. In dit verhaal roept een prins de hulp in van zes dienaren om te kunnen trouwen met de prinses van zijn dromen. Deze zes dienaren hebben allemaal een speciale gave die de prins helpen deze taak te volbrengen. Lange Jan is een van deze dienaren en heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een hele lange nek waarmee hij de hele wereld kan overzien.

In het verhaal helpt Lange Jan de prins door zijn nek te strekken en zo te ontdekken waar de prinses zich op dat moment in het koninkrijk bevond. Alhoewel Lange Jan in de Efteling een van de bekendste boegbeelden is geworden, speelt Lange Jan in dit sprookje van de Gebroeders Grimm een kleine rol.

Lange Jan in de Efteling

Officieel heet Lange Jan eigenlijk Langnek, al wordt hij in de volksmond wel vaak Lange Jan genoemd. In de Efteling kun je het beeld bewonderen van Langnek oftewel Lange Jan. Al sinds 1952 zit Lange Jan in de Efteling, waar hij zijn nek op en neer beweegt en zijn ogen uitkijkt op de bezoekers. De Lange Jan was in zijn oorspronkelijke vorm wat kleiner en ook had hij een ander hoofd, maar in de jaren ’70 is hij langzaam een metamorfose ondergaan en getransformeerd tot de vorm zoals wij hem nu kennen. Je kunt Lange Jan vinden op de route van het Sprookjesbos, bij het derde sprookje. Als je tijdens de Winter Efteling gaat, dan zul je Lange Jan met oorwarmers zien. De nek van Lange Jan in de Efteling kan zo’n 4,8 meter lang worden en het hoofd en de ogen kunnen heen en weer bewegen.

Review de Lange Jan.

Wil jij deze attractie een beoordeling geven? Jouw mening kan je geven door hieronder het formulier in te vullen.

1 gedachte over “Efteling Lange Jan”

Plaats een reactie